Električni vilenjak je u gradu

0
768

Tokom Sarajevo Film Festivala družio sam se sa malim, dovoljno snažnim dvotočkašem. Kao što je to bilo očekivano, mogi su mislili da sam se “ponovio”, no bila je ovo jedna od onih super slatkih saradnji.

Ovaj mali, užurbani motor ima nekoliko dobrih mana i samo jednu lošu. Ovu lošu ću ostaviti za kasnije. Pa krenimo u kratki rezime 7 dana našeg druženja.

Bio sam iznenađen kad sam saznao da u BiH postoji uvoznik ovakavih skutera, ne bi to ništa bilo neobično da se ne radi o skuteru na struju. Već je poznato da većina motornih vozila i kompanija prelazi na električnu energiju. Super mi je što je doseg sa jednim punjenjem išao do 60km pređenog puta, pa i 70km u idealnim uvjetima. A kad se potroši baterija jednostvano se  izvadi i puni se kao telefon, na utičnicu. Ako imate garažu to neće biti potrebno, dovoljna je samo blizini utičnice, iliti ga štegdoze.

Super je osjećaj kad u trenutku najvećih gužvi u gradu dođeš na odredište bez pola muke. A pri tom si atrakcija koja misli i pazi na okoliš jer je ovo ekološki prihvatljivo vozilo.

Gabaritno i nije nešto velik. Mislim, ne razlikuje se od nekih drugih motora sa 49/50 kubika. Lagan je jer nema svih onih dodataka, a sa mojih 70ak kg mogao je dosegnuti brzinu do 55km/h. Realno, to je sasvim dovoljno na našim gradskim cestama gdje vlada nesigurnost i da tenk voziš jer nikad ne znaš koja budala ide pored ili ispred tebe.

Ajmo o onoj jednoj mani. Tih je, nema zvuka, nema ništa što bi moglo nagovjestiti da dolazite. Koliko sam upoznat, bit će, ako već nema, Zakon o “zujalicama” koje će se morati stavljati na tiha električna vozila.

 

Ekonomski gledano ovo je isplativa igračka za sve koji svaki dan voze auto i nemaju živaca tražiti parking. Prvo, ušteda je na gorivu, zatim na parkingu, raznim servisima ali i na živcima. 50KM goriva neće baš potrajati dugo u autu i gradskoj gužvi, ali 50KM struje u ovom vilenjaku potrajat će… dosta će potrajati.

Ovaj dizajn koji je bio kod mene je jedinstven, a takvi su svi – posebni. Možete odabrati dizajn da nema niko na svijetu takav kao što vi imate. Prednja konzola ima indikator potrošnje struje, te prikaz koliko još kilometara možete preći, koliko ste prešli. Tu su i dvije trube ( sa lijeve i desne strane) te tipke za osvjetljenje i žmigavce.

U suštini ima sve kao i pravi skuter, nema tu mnogo pametovanja. Ali nema: ulje, filter ulja, filter goriva, akumulator, na desetine metara cijevi i kablova, bez prljanja i traženja benzinske pumpe…. Ima bateriju. Ide na struju. Sve što je potrebno je položena B kategorija, ako nemate A, naravno da je obavezna kaciga i dobra volja za uživanjem pri odlasku na posao.

Naravno, postoje oni sa većim baterijama i sa većim prelaskom puta do i preko 100km. Ne znam evo, ovaj je bio sasvim dovoljan za sve obaveze koje sam imao tokom dana. Od svog doma do posla na rtv dom, do pozorišta, po gradu, na rtv i nazad kući. I sad je na redu cijena , jer to svi pitaju – isplati se svake uložene marke.

Ako uzmemo u obzir potrošnju struje, i trošak svih servisa, goriva i filtera, ulaganje u ovakvo nešto ima smisla. Ono što je meni još zadavalu malu glavobolju jeste ne posjedovanje garaže. Ali i to se riješilo na način zaključavanja volana, vađenja baterije a imam i dobre komšije. Kad sve sabarem i oduzmem – bilo bi ga lijepo imati u svom voznom parku. Ako ništa – možete otići u BBI centar i sami se uvjeriti u sve ovo što sam napisao, ima i web. Hvala vam na čitanju.

Snaga motora – 2000 W (ekvivalent 49ccm/4T/3kW – okvirni parametri su dati radi sticanja utiska o osjećaju u vožnji)
Maksimalna brzina: 25/45/52 km/h +/-5% (u skladu sa zakonskom regulativom)
Mjenjač: elektronski, 3 stepena prijenosa
Maksimalan domet s jednim punjenjem: 60+ km (u zavisnosti od konfiguracije terena i opterećenja vozila)
Vrijeme punjenja baterije: 2,5 do 3,5 sata
Baterija: 48V/30Ah litijum – izmjenjiva
Vijek baterije: oko 800 punjenja (u zavisnosti od režima punjenja)
Maksimalno opterećenje vozila: 180 kg
Težina vozila (s baterijom): 92 kg
Kočnice: naprijed – hidraulični disk, nazad – doboš
Prednji ovjes: Hidraulična teleskopska viljuška s 2 amortizera
Zadnji ovjes: 2 mono shock amortizera
Motor: elektro, beskontaktni/bez četkica, direct-drive
Točkovi: 3.50 R10 naprijed i nazad
Maksimalan ugao uspona: 20 stepeni
Dimenzije vozila: 1830 x 696 x 1135 mm
CO2 emisija: Nema

KOMENTARIŠI

Please enter your comment!
Please enter your name here