C-HR kao porodično auto?

0
308

Toyota je pokazala svoje zube sa hibridnim automobilima, i to je već poznato. No, mene je zanimala Toyota C-HR. Onako vanzemaljskog izgleda sa tom nekom posebnom dušom u sebi.

Veliki sam fan tipkica i raznih “gedžeta”, kako onih što stanu u džep, tako i onih u kabini auta. Na prvo paljenje C-HR-a osjećate se kao u nekom avionu, a to je fantazija.

Ne znam da li je C-HR muškog ili ženskog roda, ali hajde da je oslovljavamo u ženskom rodu. Ona ima divne linije, oštre. To se najbolje vidi na prednjim i zadnjim dijelovima auta. Nisam imao priliku da vozim hibridnu verziju, ali ova benzinska varijanta mi je bila i više nego dovoljna. Krenimo od njene stražnjice koja je toliko dignuta da ćete pomisliti da ništa ne vidite sa mjesta vozača. Nećete pogriješiti, ne vidi se mnogo – ALI njena oprema sa  parking senzorima, naprijed, nazad, kamera – tu manu nećete ni primjetiti.

 

 

Zadnja klupa je sasvim dovoljna za dvoje ljudi da sjede u miru i jedu neki sendvič u vožnji. Gepek ima prostora za tri srednja kofera, manja dječija kolica, pa ako se spusti zadnja klupa može stati još stvari. Ali mislim da nema potrebe, gepek je sasvim ok.

Onaj zanimljiviji dio nalazi se naprijed kod vozača. Taj divni pogled na kontrolnu tablu, pa displej sa strane. Dizajn volana je prekrasan, linije table pokazuju koliko se išlo naprijed u budućnost. Doduše, model koji sam vozio bio je početkom 2017. godina, koliko se sjećam. Motor je fleksibilan i ima dovoljno snage da podrži cijelu porodicu sa stvarima unutra.

Ako ste ljubitelji muzike, zvuk koji budete čuli ispunite će vaša očekivanja.

Ovaj model je bio 1.2 benzin i trebalo mi je cca 90KM goriva do Cazina i nazad u Sarajevo, oko 700km u oba pravca. U to ne brojim gradsku vožnju po Sarajevu i Cazinu. Na otvorenoj cesti je ova divna mašina pokazala šta umije. Svako prelaženje preko ograničenja će se pokazati na displeju, a sa strane na displeju imate i konkretnu trenutnu potrošnju goriva i energije.

Veliki točkovi sa laganim aluminijskim felgama daju osjećaj stabilnosti na cesti i krivinama. I nije to samo osjećaj, to je stvarno tako – barem su i testovi drugi pokazali isto. Ugodnost pri velikim brzinama, sigurnost u krivinama, dobri diskovi i dobar putni računar su mi uveliko olakšali vožnju.

U svakom slučaju, model koji sam vozio je dobar. Mislim da bi na hibridnom uštedio dosta na gorivu. Za parking nema problema jer nije toliko široko auto, iako izgleda gabaritno. Ali vjerujte, samo izgleda. A kao što sam spomenuo senzori će vam pomoći oko parkinga. Nema brige oko toga.

Cijene variraju od snage motora i opreme, naravno. Po meni je ovo prvenstveno vozilo za neki mladi bračni par, pa tek onda porodično auto. Ali, sa ovom ljepoticom će uživati muškarci, žene i djeca. Ono što mi se nije svidjelo je to što je meni ova Toyota kratko bila u rukama.

Ova vozilica može da bude super cool porodični automobil.

KOMENTARIŠI

Please enter your comment!
Please enter your name here