UP – mali gradski mušketir

0
341

Iako vozim svoj “gutenmorgenomobil” Peugeot 307 SW iz 2008. godine, sjeo sam u Volkswagen Up-a kako bih testirao sve njegove ljepote. Model koji sam vozio bio je osnovni model, i to onaj gdje je VW gledao/učio se gdje i na čemu najbolje štediti.

Ovaj ima 996 kubika, benzin i njegova najveća dostignuta brzina je bila 165km/h. Lijepo zvuči zar ne. Ali ipak to je malo auto koje nije prilagođeno za takve brzine. Njegov unutrašnji prostor je sasvim dovoljan za gradske potrebe i međugradsku vožnju. Četiri osobe komotno mogu sjediti, ali kod njih nije baš ok da budu stvari, jer će smetati gdje god se okreneš. Gepek u autu je mali i stane manji kofer i dva ruksaka srednje veličine. Potrošnja je i uredu, za benzinca te kubikaže. U gradskoj vožnji ćete uživati jer će za vas parkinga uvijek biti.

Njegovi veliki retrovizori će vam olakšati preglednost, kao i preglednost ispred i iza vas. Mislim, bespotrebno je ugrađivati parking senzore. Opet, i ti senzori su individualna stvar. Kontrolna tabla je pregledna, ima sve što vam treba, kilometar sat, rezervar i broj okretaja. Šta bi više trebalo jednom gradskom autu. Kad sam spominjao štednju na početku, ovo auto nema onu malu lampicu u pretincu za ostavu kod suvozača. Tzv ladica je bez rasvjete. Pa ok, svi imamo lampice na telefonu ako šta zatreba. Nema naslonjača za ruke, nema digitalnu klimu.

Ukratko, ako ste u gradu, nemate porodicu ovo je idealno auto za grada. Za neka duga putovanja ne bi bilo loše da je motor jači, da ima naslonjač za ruku. Mobitel možete puniti preko 12V punjača naprijed ( jedan utor). Bit će vam dovoljno 30KM benzina da pređete put od 220KM, naravno otvorene ceste. U gradu će vam za ovu kilometražu ipak trebati više KM-ova. A ukoliko volite veću brzinu, nedavno je izašao i UP GTI.

KOMENTARIŠI

Please enter your comment!
Please enter your name here