Suplementacija

0
265

Pravi odabir dodataka ishrani je uvijek dobro uraditi u saglasnosti sa trenerom, prodavačem ili nekom drugom stručnom osobom.

Ako pokušavate dobiti na mišićnoj masi ili jednostavno želite izgubiti određenu kilažu bilo bi dobro da prije svega prestanete pitati Google kako to učiniti. Svako tijelo je različito, svaki organizam ima drugačije potrebe tako da ono što vaš neki poznanik koristi možda nije dobro za vas. Lično sam pogriješio više puta jer sam na svoju ruku uzimao dodatke ishrani koji mi nisu odgovarali. Uspio sam više puta da smršam ali sam u istom trenu gubio i na mišićnoj masi. Mišići su mi postajali manji, manje snage, pa sam sam i pored fit izgleda – izgledao premršavo. Griješio sam ubacujući određene “fat burnere” u periodu kad nisam trebao, a pored toga moja ishrana tada (dijeta) je bila takva da je to bilo niđe veze.

Prije svega nisam obraćao pažnju na sastojke, nisam pio dovoljno vode, nisam pitao nikoga kako to ide. Mnogo grešaka i mnogo se pravio pametan samom sebi pokušavajući dokazati nešto što ne znam. Vremenom, edukujući se i raspitivanjem kod drugih shvatio sam gdje su te greške bile.

Mnogi će vam tek tako reći da pijete skupe proizvode, da smanjite unos UH, povećate unos proteina, zdravih masti i vode. No, da li je to dobro za vaš organizam? Za vaše mentalno zdravlje? Većina stručnjaka će reći 80% je ishrana a 20% trening, pa i ima logike. Nećete izgubiti na kilaži i centrimetrima ako gladujete. Mršanje nije gladovanje. To dobro treba upisati, zapamtiti i držati se toga.

Opet, postoji i ona stavka koja kaže “Koliko ste odlučni u svom cilju?!”.

Postoji mnogo načina, mnogo hrane kojom možete da se zasitite a opet uspijete doći do onog što želite. Nemojte vjerovati googleu, nemojte kopirati tuđe živote, jer vi ste svoji.

Najvažnije je da mislite na svoje zdravlje, ono je prioritet – a sve ostalo će biti. Lajfkouč kaže ako misliš dobro, ako misliš pozitivno onda možeš da tako i bude. Ako ima rješenje nema problema.

Suplementacija nije skupa ako znate šta vam treba, i ona nije loša ako se pravilno koristi. Ali opet, sve je u glavi. Želite li vi zaista sebe kuditi jer vam konfekcijski broj nije dobar ili biti sretni i motivirani sa novim brojem.

I da, izgovor kako nemate vremena i kako je skupo zdravo se hraniti – nije ok. Jednostavno nije. S toga, ako imate nekog pitajte prije nego sami sebi narušite zdravlje.

KOMENTARIŠI

Please enter your comment!
Please enter your name here