Prvo fitness takmičenje

0
1290

Malo ko me shvatao ozbiljno kada sam se odlučio okrenuti prema pripemama za takmičenje u kategoriji Men's Physic -178. Pa sam i te negativne komentare iskoristio kao motivaciju da pokušam više. 

U autu mi je bila kuhinja

Više puta u postovima na Instagramu i Facebook page-u napominjao da zaista uživam u svakom treningu kojeg odradim, kao i pripremama hrane. Uskladiti raspored treninga i obroka u danu punim obaveza nije jednostvano. Naročito ako radite posao novinara koji se zasniva na dispozicijama, snimanjima, istraživanju sagovornika i slično. Za samo jedan prilog od 3 minute u finalu potrebno dosta vremena za pripreme i realizaciju.

E sad, sve je počelo kad sam gledao motivacijske video materijale po youtube, tada sam snimao i serijal priča o fitnessu za emisiju “Konačno petak” na BHT1. Vođen činjenicom da već imam završen kurs za fitness, a usput sam dosta učio dodatno, odlučio sam se okušati i poluprofesionalno. Nisam tražio niti sam imao trenera. Bojan Mrđa iz “Fitness centra Extreme sport” mi je ukazao na moguće “tegobe” pri dijeti, jer realno nisam baš imao vremena da se udebljam pa da se “režem”. Ali ipak, hajmo mi to pa kud puklo da puklo.

Pozing sa Mirsadom Terzom

Sve je išlo dobro, pa sam dogovorio i časove poziranja kod “amidže” Mirsada Terze, koje je prvi put bilo meni woow. To poziranje ima posebne čari, ako umiješ to raditi možeš i prikriti nedostatke. Svaka pozom istakneš određenu grupu mišića. Pomogao mi je Terzo dosta za poziranje, i pred sam izlazak na provjere pred stručnim ljudima Bodybuilding i Fitness Saveza BiH.

Provjere forme pred Savezom

Mišići su dolazili do izražaja, jeo sam pretežno piletinu, puretinu, teletinu, rižu i jaja naravno. Od suplementacije ( koliko se sjećam) sam koristio protein, Omegu 3, magnezij, vitamin c, kalij, amino kiseline, bcaa. Zeleni čaj, zelena jabuka, kupus, e sad ne znam sve po spisku, izostavio sam nešto sigurno.

Trenirao sam i po dva puta dnevno, jedan trening kardio, a drugi sa težinama. Pitao sam za savjet Mirnesa Husanovića, koji su također bili od velike koristi. Unos vode, soli, ma ništa ja to nisam znao šta treba ako se želiš takmičiti. Ruksak je stalno bio pun hrane, vode sam pio, pa čovječe. Radila je prostata haos, svako malo u wc.

Plakao na zadnjem treningu pred takmičenje, bilo mi je baš dosta svega. Prvo takmičenje je bilo u Novom Pazaru, dva dana pred me pitao Tarik Šečić kako ide i punim li se dobro. Objasnio mi je određene stvari pred sam izlazak na binu, tačnije dan prije i pred izlazak. Kaže jedi Nutelu, kažem ja molim, kakvu bolan nutelu – ja na dijeti. Hahahaha, a to je trebalo tako da ide.

Pa cijeli taj proces, daj određenu boju, jer solarij nije bio dovoljan, hrana pred, prijava, omjer vode, omjer ovog, onog, nije baš jednostvano kako se čini. Staneš na binu pokažeš se i to je to. A ne ne ne.

Dan poslije takmičenja u Novom Pazaru

Dug je to proces, naročito ako hoćeš da to bude prirodno. Jer nisam koristio nikakva injektivna sredstva. Napomene radi, umro sam i oživio na bini, bio sam osmi u ukupnom poretku.

Već za drugo takmičenje je bilo drugačije. Znao sam kako šta ide, otprilike. Od treninga do hrane, taj omjer soli i vode nisam znao prije odrediti.

Eldin Bećarević mi je tada, također, pomogao sa savjetima, odradili smo nekoliko dobrih treninga. Ukazao mi je na greške. U Extreme centru su već svi znali da idem na drugo takmičenje i bili su odlična podrška. Bilo je lako sljedeći put, ali opet doza nervoze i treme u kombinaciji je postojala.

Da skratim, jer sam već dobro produžio priču. U Bihaću na međunarodnom takmičenju sam bio četvrti u svojoj kategoriji, dok sam na državnom nivou se okitio drugim mjestom.

Takmičenje u Bihaću

Prvo što sam poželio nakon takmičenja je da se dobro isplačem i pojedem sladoled od vanilije i nugata. 😀

“Običnom” čovjeku gledati sa strane kako neki ljudi izlaze na binu sa mišićima izgleda bez veze, pa i glupo. Ne! Mili moji, iz svoje kože mogu reći da su to teški procesi koji se prolaze. Od vaganja hrane do tačnog omjera treninga u toku sedmice.

Redovno slikanje, vaganje tijela, učenje i čitanje. Pitanje drugih, ukoliko žele da pomognu. Ne, to nije niti malo lagan sport. Psiha je krucijalna za realizaciju cilja. 

Sad mi je drago što sam sve to prošao, imam ogromno poštavanje prema svima koji su se takmičili. Mnogo sam zahvalan svima koji su me podržali na ovaj ili onaj način. Znajte samo da nije lagano doći do momenta da se napravi korak na binu.

Fotograf: Jale Ibrak

Sad, nakon svega, nisam na nekoj posebnoj dijeti. Poradit ću na sebi, kako za formu tako i edukativno. Sljedeće sezone ću opet stati na binu, mislim da je to neporecivo. Daj Bože zdravlja i bit će svega.

Jedno je baviti se rekreativno fitnessom i brinuti se o svom zdravlju, ali sasvim je drugo baviti se ovim sportom profesionalno, tj poluprofesionalno. Podrška tim ljudima je zaista od velikog značaja.

Hvala Vam što ste odvojili vrijeme za čitanje mog puta u svijet takmičara.

KOMENTARIŠI

Please enter your comment!
Please enter your name here