30 godina bez povrća

0
400

Jeste li znali da sam mrzio povrće? Vjerovatno niste jer ne znate mnogo toga o meni.

Jesti povrće za mene je bila misija koja često završavala sa Huston, dodaj sok da se zalije da ne osjetim bljutav ukus te hrane. U mojoj korpi, tokom kupovine, moglo se naći sve i svašta. Čips, smoki, razne vrste čokolada, meso, sva brza hrana da što manje imam posla. Povrća nije bilo. Kada bih otišao kod mame, pa kao, jeo sam ja to povrće ali sa nekim otklonom. No, kad sam počeo da se hranim zdravije, kad sam počeo da pazim šta kupujem i šta unosim u svoj organizam – sve se promijenilo.

Do tada sam jeo samo mrkvu, krompir, krastavac. Paradajz samo ako sam baš morao. Brokule, šparoge, one neke male kupuse, kupus općenito, cveklu (iliti ciklu kako se kod mene u Krajini kaže) ma nije dolazilo u obzir. Odabij 🙂 .

E kad je došlo to lijepo vrijeme promjena shvatio sam šta to sve znači. Žvaljio sam ja te brokule onako bez ljubavi i bez volje. Ma zavolio Miza sve povrće. Stavljam ga i jedem svaki dan, uz piletinu, uz ribu, uz piletinu, uz puretinu, uz piletinu…Da, da, jedem mnogo piletine.

Ono što je dobro uz sve to jeste što je i kćerka počela da jede povrće od malih nogu. Doduše ne baš sve, klasično dječije. Ali nekako sam uvjeren da neće čekati 30 godina da počne jesti sve povrće.

E sad, moram vam nešto priznati. Ima nešto što ne mogu još uvijek da jedem – sarma. To se jede na sljedeći način:

uzemem sarmu

uredno je odmotam

pojedem sve što unutra

kupus dajem prvom do sebe ko sjedi.

Ali vjerujem da ću i to nekad prevazići. Mnogo sam naučio o povrću i njegovim sastojcima. I da, smrdi meni i dalje ona kuhana brokula, ali je jedem kao lud.

I za kraj, cveklu sam koristio kao hrabu prije treninga. Jeo sam je 40ak minuta prije, sok od svekle širi krvne sudove te na taj način dolazi do tzv “pumpa” u mišićima. Ja sam išao korak dalje pa sam prije takmičenja pio domaći sok od cvekle sa 3 oraha i kašikom meda. Dešavalo se ludilo.

Hvala i neka vam je u slast.


KOMENTARIŠI

Please enter your comment!
Please enter your name here